Dlaczego Polacy kochają pierogi?

Dlaczego Polacy kochają pierogi?

Pierogi, pierożki, uszka, to rodzaj dania opartego na prostej recepturze, gwarantujących unikalne wręcz doznania smakowe. Pierogi znane są niemal na całym świecie pod wieloma nazwami, które, my Polacy często zapożyczamy sobie, chcąc nadać „orientalnego” brzmienia, naszej typowo polskiej potrawie. Dziś będzie o tym, dlaczego Polacy kochają pierogi? Co takiego ma w sobie to danie, że wkrótce po pojawieniu się w polskich domach, zdobyło ono tak wielkie uznanie?

Tajemnica popularności pieroga

Pieróg to nic innego jak kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta napełnionego farszem oraz zazwyczaj ugotowane w wodzie. Farsz zależy od upodobań i pomysłowości kucharza, choć najpopularniejsze są farsze warzywne, mięsne i owocowe. Dajmy na to w Polsce, największym uznaniem cieszą się pierogi z mięsem, kapustą i grzybami oraz tzw. ruskie. Pierogi z wody to nie jedyny sposób przyrządzenia tej potrawy. Pierogi mogą być ugotowane na parze, upieczone, usmażone, czy grillowane a serwuje się je w otoczeniu różnego rodzaju surówkami. Ważne jednak jest to, aby ciasto „rozpływało się w ustach”, było idealnie sprężyste, a po ugotowaniu miękkie, nie rozpadające się. Pieróg pierogowi nie równy, dlatego u nas możecie być pewni, że stosujemy sprawdzoną recepturę, która gwarantuje niezmienny, niepowtarzalny smak, za każdym razem, gdy zamówicie swój ulubiony rodzaj pierogów.

Biorąc pod uwagę kształt pierogów, tu również smakosze tej potrawy zgodnie przyznają, że prostotę receptury urozmaica skutecznie ich kształt. Pierogi mogą być formowane na kształt stożka, sakiewki, trójkąta, półkrążka. Pod względem wielkości mogą to być pierogi, bardzo małe, w Polsce nazywane uszkami, bądź dużych rozmiarów, gdzie przed podaniem kroi się je w plastry.

Gdy przyjrzymy się pierogom przygotowywanym w różnych zakątkach świata, zobaczymy, że każda z kuchni, czy to, włoska, rosyjska, ukraińska, meksykańska czy też indyjska, bądź żydowska ma w recepturze ciasta na pierogi swój unikalny składnik. W jednych przepisach pojawiają się drożdże, w innych mąka ryżowa, kukurydziana, żytnia, bądź gryczana, w jeszcze innych należy dodać do ciasta śmietanę, czy dodatek smakowo-zapachowo-barwiący. To wszystko sprawia, że odkąd w XVIII wieku potrawa ta dodarła na ziemie polskie, podbiła niemalże od razu serca polskich gospodyń i kucharzy.

Dlaczego pierogi?

Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję pierogów, którą zna, chociażby z okresu dzieciństwa i czasów młodości. Zwykle w ciągu roku możemy mówić o dwóch „falach” zwiększonego zainteresowania pierogami. Zimą w okresie Bożego Narodzenia, czekamy z wytęsknieniem na uszka z kapustą i grzybami, wiosną i latem na polskich stołach często królują pierogi z serem podawane z sosami owocowymi oraz pierogi z nadzieniem z sezonowych owoców. Co by jednak nie mówić przez cały rok spożywamy chętnie klasykę, polskie pierogowe trio, czyli wspomniane pierogi ruskie, z kapustą i grzybami oraz farszem mięsnym.

Dodaj komentarz